De Europese parlementsverkiezingen (2019) in tijden van onzekerheid

Datum: 
dinsdag, 12 maart, 2019 - 12:30
Plaats: 
Universitaire Stichting
Afspraak: 
Dinsdag 12/03/2019 om 12.15 u.

Lunch-debat met prof. Dr. Steven Van Hecke (Vergelijkende en Europese Politiek KU Leuven) (Nl) en prof. Dr. Mario Télo (Département de Science Politique ULB)  (Fr).
Moderator prof. Laurent Van Depoele.

Volgende problematiek zal beproken worden:

1.     Welke is de mogelijke nieuwe samenstelling van het EP na het wegvallen van de Britse zetels en de gewijzigde zetelverdeling, vooral rekening houdende met de verwachte sterke opkomst van euro-sceptische, populistische en zelfs anti-europese partijen. Zal dank zij de samenwerking met “En Marche” van President Macron de ALDE-fractie  een belangrijkere rol spelen? Zullen deze mogelijke wijzigingen een einde maken aan het klassieke machtsoverwicht van christen-democraten (EVP) en sociaal-democraten (SED)? Blijft het concept van de “spitzenkandidaten” houdbaar rekening houdend met art. 17§7 van het EU-Verdrag waardoor theoretisch een clash kan ontstaan tussen de Europese Raad en het EP?

2.     Hoe stellen de belangrijkste Europese politieke formaties zich op met betrekking tot de key issues die de komende vijf jaar het Europese beleid zullen domineren : migratie, klimaat en vergroening van de economie, ecologie en sociaal beleid, buitenlands- en defensiebeleid,  een evolutie naar “meerdere Europa’s” (Hanzelanden, Visigrad landen…) en de aanpassingen van het Europese raderwerk….?

Prijs: 33 € voor leden US en partner, 38 € voor niet-leden.

Inschrijving.

Inschrijven en betalen vóór: 
5 maart