« HET LAM GODS » VAN EYCK

Publication type: 
Book
Author(s): 
D. Praet & M. Martens
Citation: 

Praaet, D & Martens, M (2019) « HET LAM GODS » VAN EYCK - Kunst, Geschiedenis, Wetenschap en Religie. Uitgeverij Hannibal.

Description: 

Het referentiewerk over het hoogtepunt van  de gebroeders Van Eyck: 'Het Lam Gods'.
Het Lam Gods van de Gebroeders van Eyck (1432) wordt wereldwijd erkend als een uitzonderlijk kunstwerk en als een van de invloedrijkste schilderijen ooit gemaakt. Op ’s werelds eerste grote olieverfschilderij is de religieuze mystiek alom aanwezig. Het werk leest haast als een abc van het christendom – van de Annunciatie tot het symbolische offer van Christus, met het ‘Mystieke Lam’ op een altaar in een hemels landschap, bloedend in de Heilige Graal.
De gebroeders Hubert en Jan van Eyck realiseerden hun monumentale veelluik in samenwerking met een groot atelier en inhoudelijke adviseurs. Dit boek wil hetzelfde doen: het bundelt voor het eerst heel diverse inzichten over het Lam Gods en brengt experts samen uit de meest uiteenlopende disciplines. Alleen door de perspectieven te combineren van kunstwetenschappers, historici, filosofen, godsdienstwetenschappers, wiskundigen en specialisten in optica kan men immers de rijkdom en de diepgang van dit meesterwerk ten volle begrijpen.
Rijkelijk geïllustreerd met tal van details die dankzij state-of-the-art technieken tijdens de lopende restauratiecampagne aan het licht zijn gekomen en soms niet zichtbaar zijn met het blote oog.

Year of publication : 
2019
Publisher: 
Hannibal
Reference number: 
ISBN: 978-94-9267-774-7