Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

,

Onze gebruikelijke diensten (hotel, vergaderzalen, restaurant, enz.) staan tot uw beschikking; we zien u graag snel terug. We herinneren u eraan dat een aantal maatregelen getroffen zijn met respect voor de regels opgelegd door de NVR (afstand nemen, hygiëne, beveiliging, registratie, enz.), EN voor de gezelligheid, de kwaliteit van de service en de producten die ons huis zo dierbaar zijn.

Ons restaurant is voorlopig elke dinsdag, woensdag en donderdag geopend van 11.00 tot 14.30 uur.
Gelieve idealiter uw reservatie zo snel mogelijk (min. 24 uur op voorhand) aan ons door te geven op het volgend adres: restaurant@universityfoundation.be of via deze link. Deze informatie is uiteraard essentieel voor onze goede organisatie. Bij een last minute reservatie (ten laatste de ochtend zelf vóór 11 uur) nodigen we u uit te bellen naar 02/545 04 00, indien mogelijk.  We vragen u ook uw annulatie tijdig door te geven.
Om u de beste producten aan te kunnen bieden, werken we met een beperkte menukeuze door u een menu van de week aan te bieden, evenals enkele klassiekers “à la carte” (Steak tartaar, zeetong, ossenhaas, garnalen- / kaaskroketten, enz.). Voor het weekmenu klik "Read more".
De prijs voor het weekmenu bedraagt 30€ p.p. (voorgerecht/hoofdgerecht/dessert). U dient contant te betalen, bij voorkeur met een betaalkaart. Uiteraard kan u voor- of nagenieten in de salons met een aperitief of een koffie.
De NVR-maatregelen moeten en zullen worden gerespecteerd (afstand nemen, hygiëne, beveiliging, registratie, enz.).
We staan ook open voor elk ander verzoek. Ons huis heeft unieke troeven: niet alleen is het goed uitgerust; het heeft ook grote ruimtes en zalen met verschillende capaciteiten die ons onderscheiden van andere etablissementen.  We kunnen, mits kleine ingrepen, de sociale afstand bieden die nodig is voor uw en onze veiligheid, zonder aan gezelligheid in te boeten.Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Donderdag 19 maart 2020 om 18 u. : Voorstelling van het nieuw boek van Prof. Els Witte met debatUitgesteld tot een latere datum door de corona-crisis.

Vrijdag 27 maart 2020 om 18 u. : Causerie over "Nietzsche" met Prof. J.P. Sculier en Prof. M. Flamée. Uitgesteld tot een latere datum door de corona-crisis.

Donderdag 17 september 2020 om 20 u.: Webinar van Re-Bel.

Donderdag 3 december 2020 te 14 u.: Ethisch Forum met als onderwerp "Fair exams in a mass university: can technology get us out of trouble?"

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:.

Abonnementen voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2021 voor Piano. Meer informatie.

Open Monumentendagen op 19 en 20 september 2020. Meer informatie.

Met de Universitaire Stichting naar de concerten in Bozar, seizoen 2020-2021. Meer informatie.

Met de Universitaire Stichting naar De MUNT, seizoen 2019-2020. Meer informatie.

Culturele uitstappen en reizen voor de leden van de Universitaire Stichting in het huidige academiejaar: 

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

Dit jaar wordt in het Ethisch Forum een gedachtenwisseling gehouden over examens in het hoger onderwijs, met de uitdagende titel
 
Fair exams in a mass university: can technology get us out of trouble? 
 
Het Ethisch Forum 2020 gaat door op donderdag 3 december 2020 van 14 tot 18 u. in de Universitaire Stichting.
Voor een uitgebreide beschrijving van het onderwerp en het programma wordt verwezen naar de website  van EF 2020.Read more

Zoals reeds bij een vorige editie neemt de Universitaire Stichting ook dit jaar deel aan de “Open Monumentendagen” van het Brussels Hoofdstekelijk Gewest die doorgaan op 19 en 20 september 2020 en als thema “Kleur” hebben. Ze bieden de mogelijkheid om bepaalde interieurs te (her)ontdekken door technieken te benadrukken die kleur tot stand brengen (mozaïeken, fresco’s, brandglasramen, marmer, ...). Bezoekers kunnen de gebouwen van onze Stichting bezoeken.

Vanwege de gezondheidscrisis en om de Open Monumentendagen zo goed en zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn binnenbezoeken aan gebouwen enkel mogelijk na reservatie. Via deze link kan u een bezoek reserveren aan de Universitaire Stichting. Meer informatie is te vinden op de website van de Open Monumentendagen. In bijlage vindt u het programma.

Om ten volle te kunnen genieten van de Open Monumentendagen en uw bezoeken veilig te houden, vragen wij u om een mondmasker mee te brengen en op te zetten; zoveel mogelijk de sociale afstand te respecteren; uw handen te ontsmetten met de handgel die u ter beschikking wordt gesteld aan de ingang; de bijzondere instructies te volgen die worden gegeven door de gidsen of organisatoren ter plaatse.Read more

Het Paleis voor Schone Kunsten nodigt in 2020-2021 opnieuw een aantal grote orkesten en befaamde musici-solisten uit, binnen een gevarieerd programma.  
We kunnen u alvast meedelen dat een reeks concerten geprogrammeerd staan, maar gezien de omstandigheden kan BOZAR nog niet met 100 % zekerheid zeggen of ze effectief zullen doorgaan.  Bovendien is het ook nog afwachten – als de concerten doorgaan –  hoeveel publiek ze mogen verwelkomen, hoe het verloop van de concerten zal zijn en hoe het zaalplan er zal uitzien. Vermoedelijk wordt de programmatie maar met mondjesmaat vrijgegeven. Op die manier kunnen we vlotter inspelen op de stand van zaken van de pandemie, uit bezorgdheid voor onze leden en om alle evenementen op een zo’n veilige manier mogelijk te laten doorgaan. 
Met de Universitaire Stichting naar een selectie van twintig hoogstaande concerten geeft u recht op een interessante reductie in abonnement of op de losse concerten. We geven u nu al de voorlopige details door in bijgaand document zodat u er nota kan van nemen in uw agenda.  Zodra we meer weten, zullen we de informatie online zetten en u uitnodigen om in te schrijven. Read more

 

De activiteiten van Re-Bel voorzien voor maart en juni 2020, werden afgelast door de corona-crisis. Gelet op de huidige situatie werd besloten de volgende activiteit als een "webinar" te organiseren. Deze activiteit gaat door op donderdag 17 september 2020 om 20 u. Het onderwerp is "Minority government: why and why not?". Nadere gegevens en de inschrijvingsmodaliteiten worden gepubliceerd op de website van Re-Bel.Read more

We beleven momenteel ongekende tijden die ons hele leven op zijn kop zetten. De Universitaire Stichting, de culturele wereld, de musici, de concertzalen en de wedstrijden worden door deze crisis getroffen. De Koningin Elisabethwedstrijd is hiervan niet gespaard gebleven: de pianosessie die gepland was voor mei 2020 kon uiteraard niet op de geplande data doorgaan, en werd uitgesteld tot mei 2021.

Hieronder in het kort de kalender voor Piano 2021:
 
03 > 08/05/2021                  eerste ronde - Flagey
10 > 15/05/2021                  halve finale - Flagey
24/05>29/05/2021               finale – Bozar (Belgian National Orchestra)
01/06/2021                          prijsuitreiking in de Muziekkapel
02 &03/06/2021                   laureatenrecitals in Flagey
07/06/2021                          laureatenconcert 4,5,6 – Bozar  (Antwerp Symphony Orchestra)
09/06/2021                          slotconcert 1,2,3 – Bozar (Brussels Philharmonic)

De Wedstrijd nodigt u uit voor een virtueel rendez-vous op de Multimediapagina van de website www.koninginelisabethwedstrijd.be, waar ze jullie vergasten op het nieuwe project «Koningin Elisabethwedstrijd @ Home», een selectie playlists met de mooiste audio- en videofragmenten van de vorige Pianowedstrijden, en fotoalbums met tal van archiefbeelden.Read more

 

Een groot aantal kandidaturen werd ingediend voor Fernand Collin-Prijs 2020 voor Recht. Deze kandidaturen worden thans door de jury onderzocht. De toekenning van de Prijs zal gebeuren in het najaar 2020.

Voor de modaliteiten en reglement van deze tweejaarlijkse Prijs wordt verwezen naar de desbetreffende pagina op de website.Read more

19 maart 2020 om 18 u.
Voorstelling van het nieuw boek van Els Witte "Belgische republikeinen. Radicalen tussen twee revoluties, 1830-1850 ". Polis, 2020.

Programma:
Moderator: Karel Velle
Inleiding door Els Witte
Commentaren: Niek van Sas (Nederlandse historicus, Universiteit Amsterdam) (N), Marc Reynebeau (De Standaard) (N), Serge Jaumain (ULB) (F), Christian Laporte (La Libre Belgique) (F).
Debat    (N/F)

Het debat wordt gevolgd door een cocktail, verkoop van het boek aan vriendenprijs (25 €), signeersessie door de auteur.
Deelname is gratis, aangeboden door de uitgever. Uitgesteld door de corona-crisis.Read more

Pagina's