Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

Het is alweer een hele tijd geleden dat we mekaar hoorden, laat staan ​​konden ontmoeten. We blijven met handen en voeten gebonden door dat gemene virus dat ons steeds weer een stap voor lijkt te zijn. Voor iedereen begint het sociaal isolement door te wegen, en we snakken naar normaal, naar een onbezorgde ontmoeting, naar gewoon menselijk contact.

We contacteerden een aantal sprekers met de vraag of zij een online activiteit haalbaar zagen, maar zij verkiezen allen een live voordracht. Nog even geduld dus ... Ondertussen blijven we hopen en werken aan een aantal activiteiten.

We hebben veel ideeën voor toekomstige activiteiten. We denken in het bijzonder, zodra het mogelijk is, aan een origineel bezoek van ons honderdjarig Huis met enkele ongewone ontdekkingen; reizen naar Toscane (het Herreweghe Festival), Auvergne, Griekenland, ...; concerten met onze culturele partners, maar ook meer intieme concerten in de Universitaire Stichting; tentoonstelling van werken van onze leden; bezoeken aan musea en privécollecties; lezingen; ...; samenwerking met de Cinematheek, ... Alle details zullen worden meegedeeld wanneer we een beter zicht krijgen op de versoepelingen.

Wij danken u van harte voor uw vertrouwen en loyaliteit. Uw aanwezigheid, uw deelname aan onze activiteiten en de organisatie van uw activiteiten in ons Huis motiveren ons om het beste te blijven bieden, onze missie te verwezenlijken en aldus de academische en onderzoekswereld te ondersteunen.

Tot binnenkort!Read more

 

Ingevolge het besluit van de Regering in verband met Covid 19, zijn we genoodzaakt het restaurant van de Universitaire Stichting te sluiten vanaf 19 oktober tot de heropening toegelaten is. We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

U kan verder gebruik maken van het hotel en de vergaderzalen. Gelieve ons daarvoor te contacteren.

Met dank voor uw begrip en uw trouw aan ons Huis. We wensen u het allerbeste en zien u graag binnenkort terug.Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Maandag 1 maart 2021 12.15. -13.45 u.: Webinar "Hoe kan het dialoogplatform over de toekomst van het Belgisch federalisme zo vruchtbaar mogelijk worden gemaakt?" van Re-Bel.

Donderdag 11 maart 2021 13u.: Webinar(N/F) "Besturen in tijden van pandemie – een historische kijk" met de professoren Marc BOONE (UGent) en Claire BILLEN (ULB).

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:.

Abonnementen voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2021 voor Piano. Meer informatie.

Open Monumentendagen op 19 en 20 september 2020. Meer informatie.

Culturele uitstappen en reizen georganiseerd voor de leden van de Universitaire Stichting: 

  • 10 tot 24 november 2019: Culturele reis naar Japan. Meer informatie.
  • 5 april tot 7 april 2020: Driedaagse uitstap naar Amsterdam. Meer informatie. Uitgesteld tot een latere datum door de corona-crisis.
  • 25 juli tot 2 augustus 2020: Culturele reis naar Festival delle Crete Senesi. Meer informatie. Wijziging: van 26 juli tot 2 augustus volgens een aangepaste formule.

Voor volgende zomer hebben we reeds een optie genomen op de traditionele culturele clubreis naar het Festival Crete Senesi met Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale, van zaterdag 24 juli – zondag 1 augustus 2021, volgens de formule 2020 - dus Corona proof - met, naast muziek en gezelligheid, privé-wijnproeverijen, ontdekkingen van privécollecties, privé-bezoeken aan lokale ambachtslui en kunstenaars. Nadere informatie volgt.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

Sedert één jaar zijn we volledig ondergedompeld in de pandemie van COVID-19. Voor iedereen onder ons – ook voor de regering – een volledige nieuwe ervaring. Maar in de loop van de geschiedenis is de mensheid reeds vaak met een pandemie geconfronteerd geweest. Hoe werd daar vroeger op gereageerd? Aan de hand van recent ontdekte handschriften hebben de professoren Marc BOONE (UGent) en Claire BILLEN (ULB) bestudeerd hoe de stadsmagistraat van Doornik heeft gehandeld ten tijde van de pestepidemie in de 14e eeuw.

Hierover organiseert de Universitaire Stichting op 11 maart van 13 tot 14.30 u. een online seminarie (webinar) (N/F) met de bovengenoemde onderzoekers. Voor meer informatie klik “Read more” hieronder.

Indien u aan deze activiteit wenst deel te nemen, dien dan het inschrijvingsformulier in. Enkele dagen voor de activiteit zal u de link toegestuurd worden om u aan te melden.Read more

 

De volgende Webinar van Re-Bel gaat over "Hoe kan het dialoogplatform over de toekomst van het Belgisch federalisme zo vruchtbaar mogelijk worden gemaakt?". Dit evenement gaat door op maandag 1 maart 2021 van 12.15 u tot 13.45.  Meer informatie (programma, inschrijvingsformulier...) op de website van Re-Bel.

 Read more


Een groot aantal kandidaturen werd ingediend voor Fernand Collin-Prijs 2020 voor Recht. Deze kandidaturen worden thans door de jury onderzocht. De toekenning van de Prijs zal gebeuren in de loop van 2021, afhankelijk van de COVID-maatregelen.

Voor de modaliteiten en reglement van deze tweejaarlijkse Prijs wordt verwezen naar de desbetreffende pagina op de website.Read more

Voor de Universitaire Stichting is 2020 de 100e verjaardag. Daarom wilden we, in de aanloop naar deze verjaardag, in onze activiteiten herinneren aan  de geschiedenis van de Universitaire Stichting. We begonnen met het "Baeck-jaar" in 2018, ter ere van onze vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Louis Baeck. In de loop van 2018 werd een cyclus lezingen georganiseerd die verband houden met de wetenschappelijke belangstellingssfeer van prof. Baeck, onder het motto "Met Prof. Baeck op reis in het werelddorp". 

Hieronder het  programma. Voor meer informatie klik op de datum van de activiteit.

Deze lezingen hebben aanleiding gegeven tot een boek met essays door de voordrachtgevers. Voor meer informatie, evenals het pdf-bestand van het boek, klik hier.

Read more
De bedoeling was dit jaar in het jaarlijks Ethisch Forum een gedachtewisseling te houden over examens in het hoger onderwijs, met de uitdagende titel
Fair exams in a mass university: can technology get us out of trouble?
Voor een uitgebreide beschrijving van het onderwerp en het voorziene programma wordt verwezen naar de website  van EF 2020.
Jammer genoeg zijn we genoodzaakt deze activiteit te verschuiven naar 2021.
De nieuwe datum is donderdag 9 december 2021.
 
Op donderdag 3 december 2020 van 13 u. tot 14.30 u. werd een nieuw type activiteit georganiseerd: "Lunchtime Ethical Forum", een kortere discussie over een actueel onderwerp met ethisch-maatschappelijke inslag.
De eerste editie heeft als onderwerp "The pandemic-driven digital university: temporary nightmare or seed for better higher education?".
Omwille van de omstandigheden werd deze activiteit volledig online georganiseerd.
Voor meer informatie, het programma, de ppt-presentaties en de video van de inleidingen door de uitgenodigde sprekers: klik hier.Read more


Zoals reeds bij een vorige editie nam de Universitaire Stichting ook dit jaar deel aan de “Open Monumentendagen” van het Brussels Hoofdstekelijk Gewest die doorgingen op 19 en 20 september 2020 en als thema “Kleur” hadden. Ze boden de mogelijkheid om bepaalde interieurs te (her)ontdekken door technieken te benadrukken die kleur tot stand brengen (mozaïeken, fresco’s, brandglasramen, marmer, ...). Bezoekers konden de gebouwen van onze Stichting bezoeken. Read more

Pagina's