Voorbije activiteiten

De Universitaire Stichting organiseert tal van activiteiten voor de leden van de Club. In deze rubriek wordt een kort verslag gegeven van enkele voorbije activiteten.

 - (16 nov 2017)

Geleid bezoek (N/F) aan de tentoonstelling  "Ancestors & Rituals" (Europalia Indonesia) in Bozar, gevolgd door een jachtdiner in de Universitaire Stichting.

Van Sumatra over Java, van de Molukken tot Papoea: in heel Indonesië speelden en spelen de voorouders een vooraanstaande rol. Hun cultus en voorstellingen getuigen van een enorme diversiteit, kracht en poëzie. Een bijzondere introductie tot Indonesië, vertrekkend vanuit het erfgoed, maar met actuele vragen rond tradities en rituelen in een hedendaagse maatschappij. Nooit eerder getoonde archeologische en etnografische schatten worden samengebracht met uniek beeldmateriaal en interviews. Een samenwerking met het National Museum in Jakarta en tal van collecties uit alle uithoeken van de archipel.

Curator:Daud Tanudirjo
Raadgevers: Pieter ter Keurs, Francine Brinkgreve

 - (07 nov 2017)

 

Lunch-debat in het kader van “A World of Cities” ::

Jacques de Gerlache, coördinator van het GreenFacts-initiatief, voormalig hoofd van de cel Communicatie rond Duurzame Ontwikkeling en Crisis bij Solvay NV - "Globale energievooruitzichten - een factuele visie". (F)

Wat zijn, in het kader van de huidige demografische en economische prognoses, de vooruitzichten voor de groei van de vraag naar energie, met name de vraag naar elektriciteit, de vooruitzichten voor de productie van fossiele brandstoffen en hernieuwbare energie, de potentiële energiekeuzes en de effecten van deze keuzes op het klimaat? J. de Gerlache presenteert zijn ontwerpverslag opgesteld in het kader van de FFUE.

 Voor het verslag en de presentaties, klik hier.

 - (17 okt 2017)

 

Lunch-debat in het kader van “A World of Cities” :

Dinsdag 17/10/2017: Benjamin Cadranel (Citydev) & Bruno Clerbaux (ACP) - "Multiculturele stedelijke ruimten en sociale cohesie". (F)

"Welke mix heeft men nodig om samen te leven, welke plaats, wat ruimtelijke en kwantitatieve schalen? Welke hefbomen, beperkingen of financiële prikkels kan men in de stedelijke planning en ontwikkeling gebruiken om maatschappelijke keuzes op het terrein te vertalen op de korte, middellange en lange termijn? Welke scenario's komen voor de geest? Gezien de demografische vooruitzichten is Brussel duidelijk een heel bijzonder geval, zowel wat bedreigingen als kansen betreft." 

 Voor het verslag en de presentaties, klik hier.

 - (10 okt 2017)

Dinsdag 10 oktober 2017 te 12.30 u. Lunch-debat (N/F) " De Bankunie en de verdere integratie van financieel toezicht in de EU, 10 jaar na financiële crisis", met de heer Karel LANNOO, Chief Executive Officer, Center for European Policy Studies (CEPS). Moderator: Prof. Eric De Keuleneer.

 

 - (29 sep 2017)

 

Lunch-debat in het kader van “A World of Cities” :

 

Prof. Piet Lombaerde (UA), Pierre Laconte & Philippe Barras (UCL) " Louvain-La-Neuve: een nieuwe stedelijke gemeenschap in België".

 

De sprekers presenteren drie aspecten  van Louvain-la-Neuve, de nieuwe universiteitsstad op maat van de voetganger, geïnspireerd door Leuven en andere historische steden. P. Lombaerde toont parallellen tussen Firenze en het plan van Louvain-la-Neuve (N). P. Laconte geeft een overzicht van de principes van de Groupe Urbanisme-Architecture (R. Lemaire, J-P. Blondel, P. Laconte) en de uitwerking hiervan sinds 1969 (F). Ph. Barras, hoofd van de vastgoedontwikkeling, stelt de huidige projecten voor en bespreekt de participatie van de bewoners.

C. du Monceau, 1ste schepen, Ottignies-LLN, en Prof. Thielen, voorzitter Inwoners-vereniging LLN,  nemen deel aan het debat

Klik hier voor notulen en presentaties.

 - (26 sep 2017)

Dans en Muziek met Anne Teresa De Keersmaeker (choreografie), Jean-Guihen Queyras (cello), Rosas (productie).  (26 september 2017)

Johann Sebastian Bach ;6 Suites a Violoncello Solo senza Basso, BWV 1007–1012 (ca. 1720) 

György Kurtág Jelek II op. 5b (1961–1999), Arnyak (1999), Az hit (1998), János Pilinszky / Gérard de Nerval, op. 5b (1986), In memoriam Aczél György

Johann Sebastian Bachs Cellosuites worden beschouwd als een mijlpaal in de westerse muziekgeschiedenis. De intellectuele en architecturale structuur, ritmische vitaliteit en melodische verwevenheid blijven ons vandaag aanspreken. Anne Teresa De Keersmaekers affiniteit met Bach bleek al uit verschillende eerdere voorstellingen. Ze blijft een choreografische schriftuur nastreven die de essentie van Bachs muziektaal vat. In dit stuk worden de zes suites, uitgevoerd door de wereldbefaamde cellist Jean-Guihen Queyras, bewerkt, bevraagd en uitgevoerd in een choreografie voor drie dansers en twee danseressen, waaronder Anne Teresa De Keersmaeker zelf. Deze fascinerende symbiose van muziek en dans onthult zowel het wezen van elke suite afzonderlijk als hun onderlinge wisselwerking.

 - (
04 aug 2017 tot 12 aug 2017
)

Op vraag van onze leden opnieuw een culturele reis naar het Festival Crete Senesi met het Collegium Vocale en de heer Philippe Herreweghe iin 2017. 

Het pprogramma vindt u hier.

 - (30 jun 2017)

In het kader van "World of Cities" :

Lunchdebat (N) – «Levenskwaliteit van de Europese steden : milieu- en klimaatuitdagingen en mogelijke oplossingen» met Prof. Hans Bruyninckx, KU Leuven, CEO, European Environmental Agency (EEA).
Hoe situeren zich de Belgische verschillende regionale regelgevingen voor ruimtelijke ordening in een Europese context? Het “Copernicus”-systeem, dat de aarde vanuit een aantal oogpunten observeert, laat nu toe nauwkeurige informatie te vergaren over de “betonnering” van Europa (« soil sealing »). Het EEA heeft aan de interpretatie van die gegevens gewerkt en een analyse gemaakt van de factoren die leiden tot meer of tot minder stadsuitbreiding. Het heeft de ecologische, economische en sociale effecten ervan aangetoond. Wat kunnen de Europese instellingen en hun programma’s doen om verbetering te realiseren?

 - (23 jun 2017)

Geleid bezoek aan de rozentuin (Coloma) (St-Pieters-Leeuw) en aan de erfgoedtuin in Gaasbeek o.l.v. prof.Jan Rammeloo, Eredirecteur van de Plantentuin van Meise, en de heer Marcel Vossen, Ere-provinciaal directeur van het Agentschap natuur en bos, die aan de wieg stond van beide tuinen.  

De rozentuin Coloma (Sint-Sebastiaansstraat 12, 1600 Sint-Pieters-Leeuw) : Rozentuin met internationale faam. In het 15 hectaren grote domein vindt u wel meer dan drieduizend rozenvariëteiten uit alle werelddelen. De tuin werd aangelegd in vier delen: de rood-witte tuin, de Vlaamse tuin, de oude rozentuin en de internationale tuin. (info voor inschrijving volgt later).
Lunch: in De Koetsier (Joseph Depauwstraat 27, 1600 Sint-Pieters-Leeuw). De Koetsier is gelegen in het park Coloma. Hier kan men in alle rust een lekkere trappist drinken en een hapje eten. 
Museumtuin van het Kasteel van Gaasbeek (Parking : Kasteelstraat 40, Lennik). De Museumtuin biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, het zogenaamde leifruit. De tuin omvat ook de vroegbarokke, ommuurde Franse tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel.
Ter info: 
Het Kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park (49 hectare) dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België!. Tijdens een wandeling ontdekt u enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel met altaarstuk van Gerard Seghers, het barokpaviljoen met zijn unieke stucplafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog, die opgericht werd ter ere van Napoleon, en de voormalige conciërgewoning (nu brasserie Graaf van Egmond). Verder omvat het domein drie grote vijvers. 

We spreken af om 9.45 u.  aan de rozentuin - start bezoek om 10 u. (in het Nederlands – met korte uitleg in het Frans, indien gewenst). 

 - (19 jun 2017)

In zijn 58e boek "Wat ligt er ten noorden van de Noordpool?  De zin van zin zoeken" (428 pp. Witsand Uitgevers), richt Mark Eyskens zich tot een denkbeeldige professor, die hij aanspreekt in de je-vorm. Het is dus een "je- en jij-boek", een reisverhaal naar het hoge Noorden maar ook ee filosofische roman waarin vragen worden gesteld over het reilen en zeilen van de wereld en haar mensen. Een denkbeelige professor onderneemt een zin zoekende reis naar het noordpoolgebied, op zoek naar het wonderbaarlijke poollicht. Aan boord van het cruiseschip, waar hij lezingen geeft en veel tafelgesprekken animeert, ontmoet hij een oud- studente, Rebecca, met wie hij zeer diepgravende gesprekken aanknoopt. Rebecca houdt zich, samen met haar moslim vriend Saïd, bezig met de- radicalisering en interlevensbeschouwelijke dialoog. Tijdens de reis doen zich dramatische gebeurtenissen voor, die verwijzen naar de actualiteit. Breaking news. De professor en Rebecca, die een doctoraal proefschrift schrijft, worden verpletterd door een existentiële vragen over leven, liefde, lijden en dood. Het boek is impressionistisch maar ook expressionistisch, veelkleurig tachistisch, en zelfs deconstructivistisch. Soms doodernstig maar ook ironisch en sarcastisch, lichtvoetig en zwaarwichtig. Omdat het leven nu eenmaal zo is. Beide hoofdpersonen worden licht-dronken, de meest benevelende van alle dronkenschappen, als zij zich laven aan het poollicht, waar aan de horizon, die ook einder heeft, licht en God synoniemen worden. En dus geworden zijn. Zij ervaren dat de levensvragen ook groeien op het poolijs en dat het zoeken naar de zin van het menselijke zin zoeken nooit zinloos is. 

Criticus : Kurt Van Eeghem, cultureel en literair radio-, Klara- en televisiepresentator. 

Gevolgd door een signeersessie en een cocktail / walking dinner.

Pagina's