Club Activiteiten

De Universitaire Stichting biedt elk jaar een ruim aanbod van kwaliteitsvolle activiteiten aan de Club-leden aan.
Voor meer informatie klik op de foto of de titel.

 - (
donderdag, 8 november, 2018 - 20:15 tot woensdag, 27 maart, 2019 - 20:15
)

De Universitaire Stichting kan aan haar leden goede plaatsen aanbieden voor vier voorstellingen in de Théâtre National.
Bovendien kunnen we een zeer interessante prijs aanbieden voor een abonnement op de vier voorstellingen.
De prijs voor het abonnement is 77 € p. p.
Om in te schrijven voor het abonnement klik hier.
Inschrijving en betaling van het abonnement vóór 24/10/2018.

Voor informatie over de individuele voorstellingen en voor inschrijving op de individuele voorstellingen klik op de datum van de voorstelling.

Donderdag 8 november 2018 om 20.15 u.: « Ithaque » van Christiane Jatahy (27 € p.p.)
Donderdag 17 januari 2019 om 20.15 u.: « La Reine Lear » van Tom Lanoye en Christophe Sermet, met de Cie. du Vendredi  (27 € p.p.)
Donderdag 24 januari 2019 om 20.15 u.: « Guerre et Térébenthine » van Stefan Hertmans en Jan Lauwers met de Needcompany (27 € p.p.)
Dinsdag 26 maart 2019 om 20.15 u.: « L’humanité » van Arnon Grunberg met Josse De Pauw en Kris Defoort (20 € p.p.)

 - (donderdag, 6 december, 2018 - 14:00)
Dit academiejaar was het onderwerp het toenemend gebruik van het Engels in het hoger onderwijs, met de uitdagende titel
Towards Anglophone universities?
Het Ethisch Forum 2018 ging door op donderdag 6 december 2018 van 14 tot 18 u., in de Universitaire Stichting.
Voor een uitgebreide beschrijving van het onderwerp en het programma wordt verwezen naar de website  van EF 2018.
Op die website zijn eveneens de PowerPoint-presentaties en andere relevante documenten opgenomen in de downloads sectie.
 - (woensdag, 24 april, 2019 - 10:45)

Op woensdag 24 april organiseert de Universitaire Stichting voor de leden een uitstap naar de omstreken van Gent, met een wandeling in een Engelse tuin en bezichtiging van een mooie collectie kleurrijke azalea’s en rhododendronseen bezoek aan de kunstcollectie De Beir (nadruk op hedendaagse Belgische kunst met werken van Jef Geys, Jan Vercruysse, Jacques Charlier, Walter Swennen e.a.), een ontvangst en pick-nick op het terras van het landgoed “ter Heide” (Merelbeke), en een bezoek aan het Museum Morfologie van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent (de enige Vlaamse faculteit diergeneeskunde).

Het bezoek aan "Ter Heide" gaat door afwisselend in het Nederlands en het Frans, het bezoek aan het museum van de universiteit in het Nederlands. Het bezoek is vervroegd van mei naar april om de bloemen en planten in al hun pracht te kunnen zien.

Het bezoek aan "Ter Heide" wordt georganiseerd op uitnodiging van de heren Francis en Alexander De Beir, beiden leden van de Club van de Universitaire Stichting. Het landhuis “ter Heide”, een manor,  werd gebouwd rond 1880 door William Drory, een Engelsman die naar Gent kwam in 1845 om er het stadsgasnet aan te leggen. De tuinen en de azalea’s worden nog steeds beheerd en verzorgd door Diane Drory, zijn achterkleindochter.

Dr. Marjan DOOM zal ons rondleiden in het Museum Morfologie. Zij is aangesteld tot directeur van het Gents Universiteitsmuseum dat vanaf 2020 alle museale collecties van de Gentse universiteit zal bundelen. Zij zal ons tevens de doelstellingen en plannen van deze nieuwe organisatie toelichten. Meer informatie over het Museum Morfologie.

VOLZET. 

Prijs: 40 € per persoon (voor bezoeken, pick-nick en drank, en een gift aan de Hèlène De Beir Foundation)

De Hélène De Beir Foundation ijvert voor het recht op gezondheidzorg voor iedereen en is opgericht ter herinnering aan en ter ere van Hélène De Beir, die voor Artsen zonder Grenzen werkte in Afghanistan waar ze een tuberculosekliniek leidde. In 2004 werd haar wagen in een hinderlaag gelokt en werd ze vermoord op 29-jarige leeftijd. Meer informatie.

Praktisch

De deelnemers maken de verplaatsingen met eigen vervoer. Openbaar vervoer is praktisch niet mogelijk. Deelnemers die voor anderen een plaats in de auto willen aanbieden of met anderen willen meerijden, worden verzocht contact op te nemen met de Universitaire Stichting (Hilde Garmyn of Martine Lefever).

Afspraak om 10.50 u. op volgend adres: Van Laetestraat 1a, te Merelbeke.

Wegbeschrijving: komend van Brussel: Op de snelweg E40 van Brussel naar Oostende neemt u de afrit “Merelbeke” (na Erpe-Mere en Wetteren), neem onmiddellijk opnieuw rechts, na 50 meter, de afrit “Merelbeke” en op het einde van de afrit opnieuw rechts, richting Melle, enkel plaatselijk verkeer. Na 100 meter, het bos inrijden, en na 50 meter, aan de afgeknotte boom met camera, naar rechts, de aardeweg nemen. Dus: niet aarzelen: afrit Merelbeke en steeds consequent rechts aanhouden. 

 - (
maandag, 29 april, 2019 - 15:00 tot donderdag, 6 juni, 2019 - 20:00
)

Zoals vorige jaren kunnen wij onze leden, dankzij de goede samenwerking met de Koningin Elisabeth-wedstrijd, goede plaatsen aanbieden voor een aantal abonnementen voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2019 voor viool.

Door deze link te klikken kunt u de mogelijke abonnementen en de prijzen zien.

Inschrijven en betalen vóór 15 februari 2019 op rekeningnummer BIC GEBABEBB/IBAN BE21 2100 7148 4103  van de Club van de Universitaire Stichting. Nadien is het onmogelijk om nog een ticket te bekomen. De eerstbetaalde plaatsen hebben voorrang!

SLECHTS ZEER WEINIG PLAATSEN!

MAXIMAAL 2 plaatsen per lid.

 - (donderdag, 9 mei, 2019 - 18:00)

Geleid bezoek (N en F) aan de tentoonstelling "BERNARD VAN ORLEY: Brussel en de Renaissance", gevolgd door het diner in de Universitaire Stichting.

Prijs 72 € per persoon.

Inschrijvingsformulier.

Bernard van Orley was een van de absolute spilfiguren van de renaissance in de Lage Landen. BOZAR en de grote Belgische instellingen slaan de handen in elkaar voor de allereerste belangrijke monografische tentoonstelling rond deze 16de -eeuwse kunstenaar. Van Orley was schilder aan het hof van Margaretha van Oostenrijk en Maria van Hongarije, werd overladen met opdrachten en kwam al erg jong aan het hoofd van een van de grootste ateliers van zijn tijd. Hij schilderde religieuze taferelen maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. Bijzondere aandacht gaat naar zijn portretten, die hem in een indrukwekkend netwerk plaatsen van politieke raadgevers, invloedrijke geestelijken en humanistische denkers. Zijn werk stond in constante dialoog met dat van tijdgenoten als Albrecht Dürer en Rafaël. 

Voor het eerst worden de werken Van Orley uit alle hoeken van de wereld samengebracht in één tentoonstelling, op de plek waar ze ooit ontstonden. Een historische kans om deze Brusselse meester te (her)ontdekken.

 - (
dinsdag, 14 mei, 2019 - 10:00 tot zaterdag, 18 mei, 2019 - 23:30
)

De Universitaire Stichting organiseert een vierdaagse reis naar Lissabon aan, een stad in West-Europa, boordevol geschiedenis en verhalen. Van 14 tot 18 mei 2019 gaan we op ontdekking naar privé-  en openbare collecties, oude of hedendaagse, seculiere of religieuze, kortom naar het verhaal van enkele van de meest interessante kunstverzamelingen van Lissabon. Voor de organisatie van deze reis rekenen we op de medewerking van Dr. Ana Paula Rebelo Correia, Doctor in de Kunstgeschiedenis, onderzoeker en professor, evenals op de medewerking van Prof. Dr. Em. Axel Gryspeerdt, UCLouvain, voorzitter van de Fondation Collectiana, lid van de Club van de US.

Hieronder de link naar het (voorlopig) programma.

VOLZET

 - (donderdag, 16 mei, 2019 - 18:00)

Opera “Tristan & Isolde” (R. Wagner)

“Aangezien ik in mijn leven nooit echt het liefdesgeluk heb ervaren, wil ik een gedenkteken oprichten voor deze mooiste aller dromen, een werk waarin van begin tot einde deze liefde volledig tot uitdrukking kan komen”, zo schreef Richard Wagner aan Franz Liszt in december 1854. In die periode maakte hij de eerste schetsen voor Tristan und Isolde. Wagner vatte zijn opera op als een omvattende dialoog van twee geliefden, Tristan van Cornwall en de Ierse prinses Isolde, die aan koning Marke wordt uitgehuwelijkt. Tristan und Isolde is Wagners hymne aan de liefde en aan de dood, waarmee hij resoluut nieuwe wegen insloeg op harmonisch, melodisch en esthetisch vlak. Met beeldend kunstenaar Alexander Polzin ambieert Ralf Pleger, gelauwerd cineast van innoverende muziekfilms, een onderdompeling in de wagneriaanse verbinding van tekst en muziek. Een concept dat Alain Altinoglu alle ruimte biedt om deze partituur in zijn kosmische dimensie te laten weerklinken.

Prijs voor de Universitaire Stichting: cat. 1  : 144 € - cat. 2 : 119 €  cat 2 volzet

Inschrijvingsformulier voor donderdag 16 mei 2019.

We hebben eveneens plaatsen voor de voorstelling op zondag 19 mei 2019 om 15 u., maar enkel in Cat. 1. Om in te schrijven voor deze datum, klik hier.

 - (
zondag, 28 juli, 2019 - 09:00 tot zaterdag, 3 augustus, 2019 - 23:00
)

 

Ook dit jaar organiseert de Universitaire Stichting voor de leden een reis naar Toscane, naar het Festival delle Crete Senesi met Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale. Deze reis gaat door van 28/7 tot 3/8/2019.

Voor meer informatie klik deze link.