Global Finance

Datum: 
donderdag, 15 november, 2018 - 16:30
Plaats: 
Universitaire Stichting
Afspraak: 
donderdag 15 november 2018 om 16.15 u.

Debat in het kader van de Lezingencyclus "Met Prof. Louis Baeck op reis in het werelddorp", georganiseerd in samenwerking met Prof. Dirk Heremans.

Donderdag 15 november 2018 om 16.30 u.: Debat (N/F):  "Global Finance"
(in relatie met L.Baeck: "De financiële systeemcrisis in geopolitiek  perspectief" Standpunt, juni 2009).

moderator: Dirk Heremans
inleiding: Paul De Grauwe
intervenanten: Peter Praet en Cynthia Van Hulle

Inschrijving.

Debat gevolgd door een walking cocktail.

Inleiding

Professor Louis Baeck had een eigen kijk op de turbulente financiële wereld en de financiële systeemcrisis.
In zijn laatste geschriften over “Systeemverandering in de wereldeconomie en speculatieve bubbels” (2008) en “De financiële systeemcrisis in geopolitiek perspectief” (2009) plaatste hij tal van kritische vraagtekens bij de exuberante turbo van de artificiële financialisering van ons bestel (de alchemie van financiële innovaties, rommelkredieten en transformatie van banken) en uiteindelijk ook bij het dominante neo-liberale Angelsaksische financiële model (maximalisatie korte termijn aandeelhouderswinst, macht van grote institutionele beleggers, financiële deregulering).

De globale financiële wereld confronteert ons vandaag met een aantal trilemma’s. Niet tegelijk verwezenlijkbaar zijn:

  • stabiele wisselkoersen, nationale geldpolitiek, en vrije financiële kapitaalstromen;
  • financiële stabiliteit, nationale financiële regelgeving en toezicht, en wereldwijde financiële integratie.

Dit alles roept interessante vragen op voor een debat over de fundamenten, werking en toegevoegde waarde van ons mondiaal financieel systeem.

  1. Na 10 jaar financiële crisis lijkt de economie volledig hersteld en flaneren de financiële markten weer op ongekende hoogtes? Nochtans blijven er kritische stemmen zoals recent: banken dienen meer gecontroleerd dan kerncentrales (MartinWolff); het financieel systeem is als een cockpit zonder piloot (Joris Luyendijck)?  Gaat de herregulering van banken en hervorming van financiële markten ver genoeg of kan een diepe financiële crisis zich herhalen?
  2. Blijft de monetaire en financiële stabiliteit niet bedreigd door de grote internationale betalingsonevenwichten in een "global finance" wereld?  T.o.v. de gevaren van destabiliserende kapitaalstromen en valutaoorlogen terug naar wereldwijde monetaire en financiële afspraken? Welke verantwoordelijkheden voor surpluslanden (China, Zuid-Korea, Duitsland)?
  3. Welke reële toegevoegde waarde van de exuberante “financialisering” van de economie met geopolitieke weerbots? Terug naar een bescheidener financiële sector, terug in dienst van de reële economie en maatschappelijke welvaart? Vraagtekens bij het dominante Angelsaksische neo-liberale financiële kapitalisme?
  4. Nieuwe uitdagingen van “FIN TECH” innovaties en “BIG DATA” in het digitale tijdperk voor banken en financiële stabiliteit?
Inschrijven en betalen vóór: 
8 november
Prijs: 
€ 15.00 p.p.