Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

 

Ons restaurant is opnieuw open sedert 9 juni, van maandag tot vrijdag op de middag.

Gelieve idealiter minimum 24 u op voorhand te reserveren via restaurant@universityfoundation.be of via deze link.

U kan gebruik maken van het hotel en de vergaderzalen. Gelieve ons daarvoor te contacteren.

We danken u voor uw trouw aan ons Huis en hopen u binnenkort terug te zien.

Voor meer informatie en de menu's, klik "Read more" hieronder.Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Donderdag 11 maart 2021 13u.: Webinar (N/F) "Besturen in tijden van pandemie – een historische kijk (de Pest in Doornik)" met de professoren Marc BOONE (UGent) en Claire BILLEN (ULB).

Dinsdag 20 april 2021 13u.: Webinar (N/F) "Besturen in tijden van pandemie: de Spaanse Griep (1918-20)" met de professoren Isabelle DEVOS (UGent) en Sophie VANWAMBEKE (UCLouvain). 

Dinsdag 8 juni 2021 12.15u -13.45u: Webinar "Primauté au fédéral? Voorrang voor het federale niveau?van Re-Bel.

Dinsdag 22 juni 2021: daguitstap naar het Domaine de Mariemont.

Woensdag 9 juni 2021 12.30u tot 13.30u : Webinar « Perspective belge sur le plan de relance » met Thomas Dermine, Staatssecretaris voor relance en strategische investeringen, belast met wetenschapsbeleid, Mathias Dewatripont (ULB) « Get Up Wallonia » en Reinhilde Veugelers (KULeuven) « How to do green industrial policy? ».  Georganiseerd door la Société Royale d'Economie Politique de Belgique in samenwerking met de Universitaire Stichting. Inschrijven en Meer informatie.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:.

Woensdag 9 juni 2021 om 19.30u: Welcome back concert met Philip Catherine, Paulo Morello en Sven Faller 

Abonnementen voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2021 voor Piano. Meer informatie.

Open Monumentendagen op 19 en 20 september 2020. Meer informatie.

Van zondag 25 juli tot zondag 1 augustus 2021: Muzikale reis naar het Festival Crete Senesi met Philippe HerrewegheNadere informatie.

Zaterdag en zondag 18 en 19 september 2021: Openmonumentendagen te Brussel met als thema "Meeting points".  Meer informatie volgt.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

Dinsdag 22 juni 2021: Daguitstap naar het "Domaine de Mariemont" en de tentoonstelling "Le monde de Clovis. Itinéraires mérovingiens"  met de directeur Richard Veymiers en de conservatoren van het Museum.

Voor het programma en meer informatie over het Domein, klik op "Read more" hieronder.
Aangezien het gaat om een wetenschappelijke instelling van de Fédération Wallonie-Bruxelles, zal het bezoek in het Frans doorgaan en wordt de informatie verder enkel in het Frans verstrekt.
60€ p.p. (geleide bezoeken en lunch).
Afspraak om 9:50 uur aan het Domein.
Inschrijvingsformulier.Read more

 

Om u te verwelkomen bij onze heropening wilden wij u verrassen met een exclusief jazz-concert Manoir de mes rêves met Philip Catherine (electric guitar)Paulo Morello (electric & acoustic guitar), Sven Faller (bass).
Dit concert ging door op woensdag 9 juni 2021 om 19u30, gevolgd door een receptie (met respect voor de COVID-reglementering). Het was een conviviaal terugzien van en tussen de leden! 

Voor meer informatie, klik "Read more" hieronder.Read more

 

Ook dit jaar organiseert de Universitaire Stichting voor de leden een reis naar Toscane, naar het Festival delle Crete Senesi met Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale. Deze reis gaat door van 25/7 tot 1/8/2021.

Voor meer informatie klik deze link.

Gezien het kortbij is, wordt ZO SPOEDIG MOGELIJK bevestiging gevraagd met de volgende details:

  • Ik kom alleen / per koppel.
  • Ik stuur als bijlage kopie van mijn ID-kaart met officiële naam per ingeschreven deelnemer.
  • Ik boek de vlucht mee met de groep.

 Read more

In opvolging van het webinar van 11 maart 2021 over de pest in Doornik in de 14e eeuw en de ermee gepaard gaande overheidsmaatregelen, organiseerde de Universitaire Stichting een webinar over een meer recente pandemie “de Spaanse Griep” in 1918-1920. Over deze pandemie hebben velen van ons horen spreken door onze ouders of grootouders, maar we hebben nu maar, door de corona-pandemie, een duidelijk gevoel gekregen wat een dergelijke pandemie voor de gemeenschap betekent.
De Spaanse Griep heeft voor de Universitaire Stichting een bijzondere betekenis, daar de Universitaire Stichting ontstaan is ten tijde van de pandemie. Inderdaad, de Universitaire Stichting is formeel opgericht in 1920 en heeft haar activiteiten aangevat in 1921. Ze herdenkt dus haar 100-jarig bestaan in volle lockdown periode.
Het webinar over de “Spaanse Griep” werd georganiseerd op dinsdag 20 april 2021 van 13 u. tot 14.30 u. De inleidingen werden gegeven door de professoren Isabelle Devos (UGent) en Sophie Vanwambeke (UCLouvain). De lezingen werden alternerend gehouden in het N en het F.
Klik “Read more” hieronder voor meer informatie over de inhoud en de sprekers, alsook voor de PowerPoint-presentatie en de video-opname van de uiteenzettingen.Read more

Sedert één jaar zijn we volledig ondergedompeld in de pandemie van COVID-19. Voor iedereen onder ons – ook voor de regering – een volledige nieuwe ervaring. Maar in de loop van de geschiedenis is de mensheid reeds vaak met een pandemie geconfronteerd geweest. Hoe werd daar vroeger op gereageerd? Aan de hand van recent ontdekte handschriften hebben de professoren Marc BOONE (UGent) en Claire BILLEN (ULB) bestudeerd hoe de stadsmagistraat van Doornik heeft gehandeld ten tijde van de pestepidemie in de 14e eeuw.

Hierover organiseerde de Universitaire Stichting op 11 maart 2021 van 13 tot 14.30 u. een online seminarie (webinar) (N/F) met de bovengenoemde onderzoekers. Voor meer informatie en de presentatie, klik “Read more” hieronder.Read more

Het Webinar van Re-Bel over "Primauté au fédéral? Voorrang voor het federale niveau?" ging door op dinsdag 8 juni 2021 van 12.15u tot 13.45u.   Meer informatie (programma, ...) op de website van Re-Bel.

Het vorige Webinar van Re-Bel ging over "Naar een België met zijn vieren? Vers une Belgique à quatre?". Dit evenement ging door op donderdag 22 april 2021 van 13u tot 14.30u.  Meer informatie (programma, ...) op de website van Re-Bel.Read more

De bedoeling was dit jaar in het jaarlijks Ethisch Forum een gedachtewisseling te houden over examens in het hoger onderwijs, met de uitdagende titel
Fair exams in a mass university: can technology get us out of trouble?
Voor een uitgebreide beschrijving van het onderwerp en het voorziene programma wordt verwezen naar de website  van EF 2020.
Jammer genoeg zijn we genoodzaakt deze activiteit te verschuiven naar 2021.
De nieuwe datum is donderdag 9 december 2021.
 
Op donderdag 3 december 2020 van 13 u. tot 14.30 u. werd een nieuw type activiteit georganiseerd: "Lunchtime Ethical Forum", een kortere discussie over een actueel onderwerp met ethisch-maatschappelijke inslag.
De eerste editie heeft als onderwerp "The pandemic-driven digital university: temporary nightmare or seed for better higher education?".
Omwille van de omstandigheden werd deze activiteit volledig online georganiseerd.
Voor meer informatie, het programma, de ppt-presentaties en de video van de inleidingen door de uitgenodigde sprekers: klik hier.Read more

Pagina's