Geleid bezoek aan de tentoonstelling ‘Rik Wouters retrospectieve’

Geleid bezoek (N/F) aan de tentoonstelling ‘Rik Wouters retrospectieve’ in het Museum van Schone Kunsten te Brussel, gevolgd door een lunch in de Universitaire Stichting.

Als spilfiguur van het Brabants fauvisme heeft Rik Wouters een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisterden tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 34-jarige leeftijd. Rik Wouters was zowel het schilderen, beeldhouwen en tekenen meester: zijn bijzonder parcours verheft hem vandaag tot een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België organiseren in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen een uitzonderlijke retrospectieve tentoonstelling. Voor de eerste keer brengen deze twee musea de belangrijkste verzameling werken samen van de vermaarde Belgische kunstenaar van de vroege 20e eeuw samen. Zeldzame bruiklenen van privécollecties en grote internationale musea vervolledigen het aanbod. Deze belangrijke tentoonstelling sluit de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar.

De kunst van Rik Wouters is bovenal een overvloed aan kleur en authentieke, simpele, ontroerende onderwerpen. Doorheen zijn visuele taal, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet, ontwikkelde hij een avant-gardistische stijl, hoewel ook de vergelijkingen met Ensor, Cézanne of ook Renoir nooit ver te zoeken waren. Rik Wouters kon op de waardering van zijn tijdgenoten rekenen;  zijn overweldigend talent, dat echter snel door de Eerste Wereldoorlog en zijn ziekte het zwijgen werd opgelegd, laat ons een fascinerend en meesterlijk kunsterfgoed na.